Yıkılma riski bulunan ya da ağır hasar gören yapılara riskli yapı adı verilmektedir. Riskli yapıların belirli kuruluşlar tarafından incelenmesi ve bu yapıların riskli olup olmadığı belirlenmektedir. Riskli yapı tespiti için 6303 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 3. Maddesine göre riskli yapıların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurum ya da kuruluşlara başvurulması gerekmektedir. Riskli yapıda oturan gayrimenkul sahiplerinden birinin bireysel olarak ya da bir kanuni temsilcisi aracılığı ile başvuruda bulunması sürecin başlaması açısından yeterlidir. Riskli yapı tespitinde başvuru için çoğunluk aranma şartı bulunmamaktadır. Bu noktada başvuruyu yapacak gayrimenkul sahibinin kimlik fotokopisi ve tapunun ibraz edilmesi yeterlidir.
Riskli Yapı Tespiti Süreçleri Nelerdir?
Riskli yapı tespiti süreçlerinde riskli olduğu belirlenen yapıların raporları, incelemeyi gerçekleştiren kuruluş tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletilmektedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, riskli yapı tespiti raporunu inceledikten sonra hatalı bir durum tespit etmesi halinde raporu ilgili kuruluşa geri iade eder. Raporda herhangi bir hata bulunmaması halinde tapu müdürlüğüne durum bildirilir ve tapuya riskli yapı ibaresi düşülür.
Yıkım Kararı Nasıl Uygulanır?
Riskli yapı olduğu belirlenen yapıların sahiplerine 60 gün süre verilmektedir. 60 gün sonunda bina yıkılmadığı taktirde 30 günden az olmak kaydıyla ek süre verilir. Verilen bu ek sürenin sonucunda ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bina yıkılır.