Patent Hükümsüzlüğü Nedir? Şartları Nelerdir?

Tescil edilmiş bir şekilde patenti alınan bir buluşun, belirli durumların varlığı halinde sicilden kaldırılması için dava açılması ve hükümsüz olarak işlenmesi durumu; patent hükümsüzlüğü nedir sorusuna yanıt oluşturmaktadır. Günümüzde teknolojinin hemen hemen her alanındaki buluşların gerekli şartları taşıması halinde patenti alınabilmektedir. Ancak bilinmelidir ki, her buluşun patenti alınamaz ve patenti alınacak buluşların gerekli şartları sağlaması gerekmektedir.

Gerekli şartları sağlamayan bir buluşun patentinin alınması halinde ya da patenti alınmış bir buluşun artık özelliklerini kaybetmesi durumunda, hükümsüzlük söz konusu olur. Ülkemizde marka ve patentler ile alakalı hukuki düzenlemeler, 2016 yılı öncesine kadar 551 sayılı KHK’ya göre gerçekleştirilmekteydi. 2016 yılından itibaren marka ve patentler ile ilgili düzenlemeler 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun düzenlemeleri dikkate alınmaktadır.

Patent Hükümsüzlüğü Şartları Nelerdir?

Bir patentin patent hükümsüzlüğü durumuna geçmeden önce bazı şartlar vardır. Patent hükümsüzlüğünün şartları ise aşağıdaki gibidir:

  • Önceden tecil edilmiş bir patent hakkının var olması
  • Kanunda yer alan ve hükümsüzlük durumlarından birinin söz konusu olması
  • Patent hükümsüzlüğü konusunda dava açılmalı ve hakimin davayı kabul etmesi

Yukarıda yer alan patent hükümsüzlüğü şartların hepsinin bir arada bulunması gerekir. Aksi durumda, patent hükümsüzlüğünde süreç başarı ile tamamlanamaz. Patent hükümsüzlüğü durumlarında süreç içerisinde maddi, hukuki, vakit olarak bir kayba uğramamak adına bir avukat ile iletişime geçmeniz önerilir. Aksi halde durum daha da uğraştırıcı bir hal alabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir