İsim Değiştirme Dava Dilekçesi Örneği

İsim değiştirme davaları alanının uzman avukatlarının sık rastladığı davalardan sayılır. Herhangi bir cinsiyet ve yaş kriteri bulunmadan pek çok kişinin başvurduğu bu yöntem sayesinde kişileri rahatsız eden, beğenilmeyen isimler değiştirilebiliyor. İsim değiştirme dilekçesiyle birlikte mahkemeye başvurmanız gereken bu tarz davalarda haklı gerekçelerinizi listelemeniz beklenir. Normal koşullarda genellikle 2 ila 4 ay gibi kısa sürelerde sonuçlanan isim değiştirme davalarında bazı istisnai durumlar söz konusu olabilir. Alanının uzman avukatlarıyla yürüterek süreci daha da kısaltabileceğiniz isim değiştirme dava dilekçe örneği şu şekildedir:

İsim Değiştirme Davası Dilekçesi

(……………………..) Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi Sayın Hakimliğine

Davacı                          :  (İsim, Soyisim, TC Kimlik Numarası ve Yerleşim Yeri Bilgisi.)

Davalı                           : (Yerleşim Yerinin Bulunduğu Nüfus Müdürlüğü Hasım Gösterilir.)

Davanın Konusu         : (İsim  Değişikliği Talebi Yazılır.)

Açıklamalar              : (Sıralı Şekilde Haklı Nedenler, Hangi İsmin İstendiği vb. Belirtilir. Açıklama oldukça açık ve hukuka uygun yapılmalıdır.)

Hukuki Dayanak         : (Hangi Kanun ve Hangi Maddelerine Dayanıldığı Belirtilir.)

Hukuki Deliller        : (Nüfus Kaydı, Tanık, Yemin vb. Her Türlü İspat Aracı Belirtilir. Davanızın nedenine göre değişir.)

Sonuç ve Talep        : (Mevcut İsmin Yeni İsim ile Değiştirilmesi Kararı Talep Edilir. Bu kısım da önemlidir zira hakim taleple bağlıdır.)

Adı – Soyadı

İmzası

Örnek dilekçe de davalı olarak Nüfus Müdürlüğü gösterilir. Hukuki kaynaklara dayanan açıklamalarla neden isim değişikliği yapmak istediğinizi bu dilekçelerde açıklamanız beklenir. Tek başınıza hazırlarken zorlanabileceğiniz bir dilekçe olduğu için mutlaka örnek dilekçeleri incelemelisiniz. Dava açmaya kadar verdiğinizde ilk olarak dilekçenizi hazır etmeli sonrasında da yerleşim yerinizde bulunan Asliye Mahkemeleri’ne başvurmanız gerekir.

Nüfus Müdürlüklerine İsim Değiştirme Dilekçesi Sunulan Haller

İsim değiştirme davaları çok sık rastlanan davalardan olmakla birlikte bazı durumlarda bu tarz işlemler sadece Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak halledilebilir. Tahmin edebileceğiniz üzere dava açmadan çözülebilen isim değişiklikleri sadece küçük pürüzler için geçerlidir. Örneğin kişinin ismindeki harflerden birinin eksik ya da yanlış yazılması gibi. Genel olarak “basit yazım hataları” olarak ele alınan bu tarz değişiklikler daha kısa sürelerde çözüme kavuşur. Nüfus kaydına geçirilen isimde herhangi bir harf yanlışlığı yaşıyorsanız bölgenizde hizmet veren Nüfus Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. Burada size verilecek formu doldurarak dilekçenizi iletebilirsiniz. Ancak köklü isim değişiklikleri için dava açmayı planlıyorsanız mutlaka alanının uzman avukatlarından destek almalısınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir