Markaların telif ve isim hakları, mülkiyet hakları ve özgünlük hakları bakımından belirli şartlara bağlı olarak korunmaktadır. Bu durumda gerekli şartları taşımayan ve hali hazırda var olan markaların taklit ya da benzerini teşkil eden yeni markalarla ilgili hükümsüzlük kararı alınabilmektedir. Bu doğrultuda “Marka hükümsüzlüğü nedir? Şartları nelerdir?” sorularına yazımızda yanıt bulabilirsiniz.
Marka Nedir?
Marka, iki farklı firmanın mal ve hizmetlerinin ayırt edilmesini sağlayan harf, şekil, sözcük, mal şekli, üretim yöntemi, ambalaj gibi belirgin özelliklerin özgün olarak tasarlanması ile geliştirilir. Baskı yoluyla ya da dijital olarak yayınlanabilen marka unsurları, çalışma yöntemlerini de belirlemektedir. Bu doğrultuda markayı oluşturan unsurları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Marka, bir işaret taşımalıdır.
- Özgün ve ayırt edici bir formda olmalıdır.
- Resmi makamlar tarafından tescillenmiş olmalıdır.
Markaların Korunması
Markaların korunması, Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, SMK ile yürürlükten kaldırılmıştır. Buna karşın bazı geçici maddelerden dolayı KHK dâhilinde uygulanabilir maddeler de bulunmaktadır.
Markanın Hükümsüzlüğü Nedir?
Markanın hükümsüzlüğü, daha önce gerekli koşulların sağlanması ile tescil edilmiş olan bir markanın koşullarda değişiklik ya da eksiklik bulunması durumunda iptal edilmesidir. Bu durumda marka, daha önce elde ettiği hakları kaybeder.
Marka Hükümsüzlüğünün Şartları
Marka hükümsüzlüğü kararının alınması için markaya dair belli başlı bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bunlar:
- Marka tescil edilmiş olmalıdır.
- Kanunda geçen hükümsüzlük hallerinden en azından biri markada bulunmalı.
- Marka hakkında hükümsüzlük kararı alınmasına dair mahkeme başvurusu yapılmalı.
Marka hükümsüzlüğü davası, gerekli şartların ortaya konması halinde bir markanın iptali için karara bağlanabilir.